E vitamini
İnsanlar neden E vitamini alıyor?
Birçok insan, vitaminin antioksidan özelliklerinin hastalığı önleyeceği veya tedavi edeceği umuduyla E vitamini takviyeleri kullanır. Ancak kanseri, kalp hastalığını, diyabeti, kataraktı ve diğer birçok durumu önlemek için E vitamini çalışmaları hayal kırıklığı yarattı.
Şimdiye kadar, E vitamini takviyelerinin bilinen tek faydaları, gerçek bir eksikliği olan kişilerdedir. E vitamini eksiklikleri nadirdir. Sindirim problemleri ve kistik fibroz gibi hastalıkları olan kişilerde daha olasıdırlar. Çok az yağlı diyetlerdeki insanlar da düşük E vitamini seviyelerine sahip olabilirler.
Ne kadar E vitamini almalısınız?
Önerilen diyet ödeneği (RDA), hem yediğiniz yiyeceklerden hem de aldığınız takviyelerden aldığınız E vitaminini içerir.
Kategori | E vitamini (alfa-tokoferol): Miligram (mg) |
ÇOCUKLAR | |
1-3 yıl | 6 mg/gün |
4-8 yıl | 7 mg/gün |
9-13 yıl | 11 mg/gün |
KADIN | |
14 yaş ve üzeri | 15 mg/gün |
Hamile | 15 mg/gün |
19 mg/gün | |
ERKEK | |
14 yaş ve üzeri | 15 mg/gün |
Bir takviyenin tolere edilebilir üst alım seviyeleri, çoğu insanın güvenle alabileceği en yüksek miktardır. E vitamini eksikliklerini tedavi etmek için daha yüksek dozlar kullanılabilir. Ancak bir doktor söylemedikçe asla daha fazlasını almamalısınız.
Kategori | Miligram (mg) cinsinden E vitamini (alfa-tokoferol) Tolere Edilebilir Üst Alım Seviyeleri (UL) |
1-3 yıl | 200 mg/gün |
4-8 yıl | 300 mg/gün |
9-13 yıl | 600 mg/gün |
14-18 yıl | 800 mg/gün |
19 yaş ve üzeri | 1.000 mg/gün |
E vitamini yağda çözünür olduğundan, takviyeler en iyi şekilde gıdalarla emilir.
E vitaminini gıdalardan doğal olarak alabilir misiniz?
Çoğu insan yiyeceklerden yeterli miktarda E vitamini alır. İyi E vitamini kaynakları şunları içerir:
- Bitkisel yağlar
- Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Güçlendirilmiş tahıllar ve diğer gıdalar
- Yumurta
- Fındık
E vitamini almanın riskleri nelerdir?
E vitamini almanın riskleri ve faydaları hala belirsizdir. Araştırmalar, E vitamini kullanımını hemorajik inmedeki artışa bağlamıştır.
Ek olarak, klinik çalışmaların bir analizi, sentetik E vitamini veya doğal E vitamini alan hastaların, günde 400 IU veya daha yüksek dozlarda - tüm nedenlerden ölme riskinin arttığını ve bunun da daha yüksek dozlarda daha da arttığını bulmuştur. Kardiyovasküler çalışmalar ayrıca, günde 400 IU'da doğal E vitamini alan diyabet veya kardiyovasküler hastalığı olan hastaların kalp yetmezliği ve kalp yetmezliğine bağlı hastaneye yatış riskinin arttığını göstermektedir.
E vitamini takviyeleri hamileliğin erken döneminde alındığında zararlı olabilir. Bir çalışma, hamileliğin ilk 8 haftasında E vitamini takviyesi alan kadınların konjenital kalp kusurlarında 1.7 ila dokuz kat artış olduğunu bulmuştur. Bu çalışmada hamile kadınlar tarafından kullanılan E vitamini takviyelerinin tam miktarı bilinmemektedir.
Büyük bir popülasyon çalışması, ayrı bir E vitamini takviyesi ile birlikte haftada yedi defadan fazla multivitamin kullanan erkeklerin aslında prostat kanseri gelişme riskinin önemli ölçüde arttığını göstermiştir.
Amerikan Kalp Derneği, takviyelerden ziyade meyvelerde, sebzelerde ve kepekli tahıllarda yüksek dengeli bir diyet yiyerek E vitamini de dahil olmak üzere antioksidanların elde edilmesini önerir. E vitamini takviyesi almayı düşünüyorsanız, sizin için uygun olup olmadığını görmek için önce sağlık uzmanınızla konuşun.
Bir vaping ürününde solunduğunda, E vitamini asetat, e-sigara veya vaping, ürün kullanımıyla ilişkili akciğer hasarından (EVALI) sorumlu olabilir.
E vitamini almanın yan etkileri nelerdir?
Topikal E vitamini cildi tahriş edebilir.
E vitamini takviyelerinin aşırı dozda alınması mide bulantısı, baş ağrısı, kanama, yorgunluk ve diğer semptomlara neden olabilir.
Kan sulandırıcı veya diğer ilaçları alan kişiler, önce sağlık uzmanlarıyla konuşmadan E vitamini takviyesi almamalıdır.
Kaynaklar:
Longe, J., ed. The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine, second edition, 2004.
Natural Standard Patient Monograph: "Vitamin E."
Office of Dietary Supplement: "Vitamin E."
Tribble, D.L. Circulation, February 1999.
Miller, E.R. III Annals of Internal Medicine, 2005.
Lonn, E. Journal of the American Medical Association, 2005.
Hayden, K.M. The American Journal of Medicine, 2007.
Smedts, H.P. BJOG, 2009.
Lawson, K.A. Journal of the National Cancer Institute, 2007.