E vitamini

 E vitamini güçlü bağışıklık ve sağlıklı cilt ve gözler için anahtardır. Son yıllarda, E vitamini takviyeleri antioksidanlar olarak popüler hale gelmiştir. Bunlar hücreleri hasardan koruyan maddelerdir. Bununla birlikte, E vitamini takviyesi almanın riskleri ve faydaları hala belirsizdir.

Birçok insan, vitaminin antioksidan özelliklerinin hastalığı önleyeceği veya tedavi edeceği umuduyla E vitamini takviyeleri kullanır. Ancak kanseri, kalp hastalığını, diyabeti, kataraktı ve diğer birçok durumu önlemek için E vitamini çalışmaları hayal kırıklığı yarattı.

Şimdiye kadar, E vitamini takviyelerinin bilinen tek faydaları, gerçek bir eksikliği olan kişilerdedir. E vitamini eksiklikleri nadirdir. Sindirim problemleri ve kistik fibroz gibi hastalıkları olan kişilerde daha olasıdırlar. Çok az yağlı diyetlerdeki insanlar da düşük E vitamini seviyelerine sahip olabilirler.

Önerilen diyet ödeneği (RDA), hem yediğiniz yiyeceklerden hem de aldığınız takviyelerden aldığınız E vitaminini içerir.

Kategori

E vitamini (alfa-tokoferol): Miligram (mg)
cinsinden Önerilen Diyet Ödeneği (RDA)

ÇOCUKLAR

1-3 yıl

6 mg/gün

4-8 yıl

7 mg/gün

9-13 yıl

11 mg/gün

KADIN

14 yaş ve üzeri

15 mg/gün

Hamile

15 mg/gün

Emzirme

19 mg/gün

ERKEK

14 yaş ve üzeri

15 mg/gün

Bir takviyenin tolere edilebilir üst alım seviyeleri, çoğu insanın güvenle alabileceği en yüksek miktardır. E vitamini eksikliklerini tedavi etmek için daha yüksek dozlar kullanılabilir. Ancak bir doktor söylemedikçe asla daha fazlasını almamalısınız.

Kategori
(Çocuklar ve Yetişkinler)

Miligram (mg) cinsinden E vitamini (alfa-tokoferol) Tolere Edilebilir Üst Alım Seviyeleri (UL)

1-3 yıl

200 mg/gün

4-8 yıl

300 mg/gün

9-13 yıl

600 mg/gün

14-18 yıl

800 mg/gün

19 yaş ve üzeri

1.000 mg/gün

E vitamini yağda çözünür olduğundan, takviyeler en iyi şekilde gıdalarla emilir.

Çoğu insan yiyeceklerden yeterli miktarda E vitamini alır. İyi E vitamini kaynakları şunları içerir:

  • Bitkisel yağlar
  • Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Güçlendirilmiş tahıllar ve diğer gıdalar
  • Yumurta
  • Fındık

E vitamini almanın riskleri ve faydaları hala belirsizdir. Araştırmalar, E vitamini kullanımını hemorajik inmedeki artışa bağlamıştır.

Ek olarak, klinik çalışmaların bir analizi, sentetik E vitamini veya doğal E vitamini alan hastaların, günde 400 IU veya daha yüksek dozlarda - tüm nedenlerden ölme riskinin arttığını ve bunun da daha yüksek dozlarda daha da arttığını bulmuştur. Kardiyovasküler çalışmalar ayrıca, günde 400 IU'da doğal E vitamini alan diyabet veya kardiyovasküler hastalığı olan hastaların kalp yetmezliği ve kalp yetmezliğine bağlı hastaneye yatış riskinin arttığını göstermektedir.

E vitamini takviyeleri hamileliğin erken döneminde alındığında zararlı olabilir. Bir çalışma, hamileliğin ilk 8 haftasında E vitamini takviyesi alan kadınların konjenital kalp kusurlarında 1.7 ila dokuz kat artış olduğunu bulmuştur. Bu çalışmada hamile kadınlar tarafından kullanılan E vitamini takviyelerinin tam miktarı bilinmemektedir.

Büyük bir popülasyon çalışması, ayrı bir E vitamini takviyesi ile birlikte haftada yedi defadan fazla multivitamin kullanan erkeklerin aslında prostat kanseri gelişme riskinin önemli ölçüde arttığını göstermiştir.

Amerikan Kalp Derneği, takviyelerden ziyade meyvelerde, sebzelerde ve kepekli tahıllarda yüksek dengeli bir diyet yiyerek E vitamini de dahil olmak üzere antioksidanların elde edilmesini önerir. E vitamini takviyesi almayı düşünüyorsanız, sizin için uygun olup olmadığını görmek için önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Bir vaping ürününde solunduğunda, E vitamini asetat, e-sigara veya vaping, ürün kullanımıyla ilişkili akciğer hasarından (EVALI) sorumlu olabilir.

E vitamini almanın yan etkileri nelerdir?

Topikal E vitamini cildi tahriş edebilir.

E vitamini takviyelerinin aşırı dozda alınması mide bulantısıbaş ağrısı, kanama, yorgunluk ve diğer semptomlara neden olabilir.

Kan sulandırıcı veya diğer ilaçları alan kişiler, önce sağlık uzmanlarıyla konuşmadan E vitamini takviyesi almamalıdır.

Kaynaklar:

Longe, J., ed. The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine, second edition, 2004.

Natural Standard Patient Monograph: "Vitamin E."

Office of Dietary Supplement: "Vitamin E."

Tribble, D.L. Circulation, February 1999.

Miller, E.R. III Annals of Internal Medicine, 2005.

Lonn, E. Journal of the American Medical Association, 2005.

Hayden, K.M. The American Journal of Medicine, 2007.

Smedts, H.P. BJOG, 2009.

Lawson, K.A. Journal of the National Cancer Institute, 2007.




Popüler Yayınlar